Archief
Herfst
Nova Roma
Sjaars
It's a new dawn, it's a new day
We call it WARWe call it WAR

Chaos, crisis in 't land. Zijn het Marokkanen? Nee, het is de coalitie die strand. Balkenende maakt korte nachtjes deze week. Na een diepe kniebuiging na het verkeerd handelen rondom de Irak oorlog werd het vuur nogmaals aan zijn schenen gelegd. Ditmaal omtrent de verlenging van de stationering in Uruzgan. Deze moeilijke zaak, waar geen van de keuzes de juiste lijkt te zijn, wordt nog lastiger doordat coalitiepartners de neuzen niet dezelfde kant op hebben. Bos heeft met zijn PvdA ingestemd met de laatste verlenging van de actie, maar dat was na de belofte dat het de laatste verlenging zou zijn. Nu er mogelijk een nieuwe verlenging komt staat hij op zijn achterpoten en voelt zich in zijn pikkie getrapt. Is het logisch dat hij zich in de pers profileert als de gebeten hond, is het begrijpelijk dat hij zijn rug nu stijf houdt en laat zien dat hij ook grote beslissingen kan maken? Wie zal het zeggen? Maar waarom stoppen met 'oorlog voeren' wanneer we er goed in zijn. Willem van Oranje, Piet Hein, Michiel de Ruiter, Sam Klepper, Cor van Hout en Willem Holleeder. Dit zijn slechts een paar van de grote veldheeren waar onze geschiedenis boeken mee vol staan. Deze heeren hebben stuk voor stuk een grote oorlog gevoerd op hun gebied en stopte niet toen ze de strijd net naar hun hand hadden gezet.

U begrijpt dat ik niet overal de achtergrond informatie beschik en dus ook geen heel relevant advies kan geven aan J.P Balky Boy. Wel kwam in mijn gedachte op hoe onze Rode communist Jozef Stalin omsprong met de populisten die hem in slecht daglicht probeerde te stellen. Waar hij het uitschot uit de lage klasse naar Siberië stuurde voor de aanleg van een mooi treinspoor, had hij voor geleerden en politici de Goelag gevangenis. Daar verplichte hij de populistische politici, ingenieurs, filosofen et cetera, te werken voor zijn idealen. Op die manier maakte hij dus goed gebruik van de kennis van zijn rivalen. Iets waar Desi Bouterse sowieso wat van kan leren. Politici met een kogel in het hoofd hebben over het algemeen niet veel meer te melden in debat.

Binnen dispuut ARENA is dit alles gelukkig niet nodig. Al meer dan XX jaar voert dispuut ARENA oorlog tegen alles wat kennis, wijsheid en ware intelligentie in de weg staat. Vele Presidenten voor mij hebben de Scepter gezwaaid binnen NSR en Rotterdam. Als u (of Balky Boy) mij vraagt wat de fabuleuze formule is voor het goed besturen van een legioen als deze moet ik het antwoord schuldig blijven.

Het zit in je bloed.

J.Pieter de Kruijf
o.t. President