Archief
Herfst
Nova Roma
Sjaars
It's a new dawn, it's a new day
We call it WARNova Roma

Zaterdag 8 september 2007

In de tijd dat de Romeinen nog gewoon de hele wereld regeerden en niet afhankelijk waren van zwakzinnige proleten die in makkelijk manipuleerbare stemhokjes hun nog makkelijker manipuleerbare stem kunnen uitbrengen, werd er niet moeilijk gedaan over een kerstdiner meer of minder, een setje nieuwe dassen of een 4,5 literfles whisky. Een beetje prefect haalde er zijn neus voor op.

Decadentie had echter zijn nadelen en ongeveer 400 jaar na Christus stortte het hele gezelschap ietwat tegenvallend in elkaar. Enkele eeuwen later besloot het Oudste om één en ander wat anders aan te pakken. De keizer werd een president, de republiek werd een dispuut, het burgerrecht werd het lidmaatschap, het pantheon werd NSV en de Germanen en Berbers werden BIO’s en paupers. Ondanks deze ingrijpende veranderingen bleef ARENA haar strijdende en bovenal toonaangevende karakter behouden.

Denkt u eens aan het bovenstaande als u die verfoeilijke monosyllabische kreet in uw mond neemt, welke de laatste tijd zo vaak gehoord wordt in Alveus Dei. Heersen is namelijk zo eenvoudig nog niet. Naast uw Areanautelijke bloed vergt het strijd en brutaliteit. Het is een verantwoordelijkheid die weliswaar uitdagend is, maar meer dan eens tot luiheid heeft geleid. Laten wij bovenal beseffen dat het ons gegeven is, maar dat het daarmee nog niet is voltooid.

Met Areanautelijke groet,

J.M. Douma
o.t. Griffier